Informatiu cap de Setmana 18-05-2024

Benvinguts al nostre butlletí informatiu.

La reivindicació d'una millora de la línia de Renfe entre Reus i Casp ha arribat al Parlament de Catalunya. El diputat de Convergència i Unió, Carles Pellicer, ha presentat una Proposició no de Llei instant l'Executiu Català a demanar a RENFE que mantingui, millori i augmenti la freqüència, qualitat i servei dels trens de viatgers d'aquesta línia. Una proposició que recull les reivindicacions fetes per alcaldes del Priorat i la Ribera d'Ebre per la millora d'aquesta línia. Pellicer demana també a Renfe que mantingui la línia entre Reus i Saragossa en la categoria de prioritària, reclamant inversions en instal·lacions i personal. La raó principipal d'aquesta reivindicació és que aquesta línia ha estat des de fa més de 100 anys un eix de comunicació pels pobles del Priorat, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Baix Camp amb Barcelona i Tarragona. Un eix que com ha recordat Pellicer, ha patit un tancament progressiu d'estacions i baixadors alhora que s'ha jubilat personal, afectant així el servei i la freqüència. Pellicer senyala també que sembla gairebé inevitable la conversió d'aquesta línia en secundària o només per mercaderies però, destaca "la necessitat de connectar aquestes comarques amb les grans infrastructures de comunicació com l'AVE, Corredor del Mediterrani i Aeroport de Reus i així assegurar la seva connexió amb els centres de desenvolupament econòmic del Camp de Tarragona".

Més coses. Escaladei compta ja amb una sala polivalent de 350 metres quadrats que acollirà dependències del consistori, una oficina d'informació turística i una sala per a revetlles en cas de pluja. La inversió ha estat d'uns 420.000 euros finançats entre la Generalitat, la Diputació, els fons Feder i l'Ajuntament. Una xifra que no inclou el preu del solar, d'uns 2.400 metres, ja que ha estat cedit per uns veïns. Està previst que el proper 15 de maig

el conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Carretero, i el president de la Diputació, Joan Aregio, inaugurin el nou local social.

L'edifici, d'una sola planta, està acabat amb pedra i fusta en «un estil que vol ser respectuós amb l'entorn del poble. En concret, s'han edificat 350 metres quadrats que inclouran una sala polivalent, una barra de bar, lavabos adaptats i dependències a l'entrada. En aquesta zona, està previst ubicar-hi una oficina del Patronat Municipal de Turisme i una altra del mateix Ajuntament de la Morera. L'alcalde, Josep Miró, creu que serà difícil poder mantenir el servei tots els dies de la setmana, i s'apunta la possibilitat d'obrir les portes només durant els caps de setmana.

Canviem de tema. El 30% de la producció de préssecs i nectarines primerencs a la Ribera d'Ebre es perdrà, com a conseqüència de les gelades registrades el passat mes de març, segons informa el sindicat Unió de Pagesos. Les feines d'aclarida dels arbres fruiters, que s'han començat a fer, mostren que la qualitat de la fruita ha quedat també fortament afectada.

La producció de prunes de la comarca també ha estat castigada, i es calcula que serà un 75% inferior a la prevista. Pel que fa a la cirera, l'afectació serà sobretot en la qualitat del producte.

I a la mateixa Ribera d'Ebre, davant de la propera convocatòria de la comissió tècnica del macroabocador de Tivissa, la Plataforma de la comarca ha sol·licitat que la reunió se celebri a la seu del Consell Comarcal de la Ribera i que hi participin el tècnic independent, Antoni Canicio, i el de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Carlos Lohaso, que va redactar l'informe que va destapar l'existència d'un aqüífer sota el macroabocador. L'entitat ecologista demana que una vegada hagi estat informada la comissió, aquesta convoqui una assemblea Informativa a la Ribera d'Ebre oberta a tothom en la que s'expliqui en profunditat el que diuen tots els estudis i informes que s'hagin fet.

La Plataforma en Defensa de la Ribera d'Ebre recorda que la seva oposició al funcionament d'aquest macroabocador és per motius ecològics i socials.

Els parlem ara de noves inversions en infraestructures destinades al turisme de la Ribera d'Ebre. El Consell Comarcal i els ajuntaments de Móra d'Ebre, Móra la Nova, Riba-roja, Tivissa i Vinebre signaran convenis per al finançament dels projectes de senyalització turística del medi rural. Un finançament de 200mil euros aproximadament. De fet, se signaran dos convenis diferents. El primer, amb l'Ajuntament de Tivissa per a l'execució del projecte de senyalització turística del camí dels Arriers. I el segon, els ajuntaments respectius per a l'execució dels projectes de senyalització turística dels camins de Santa Magdalena de Mucoró (Móra d'Ebre), de Sebes (Flix), del Mirador (Riba-roja d'Ebre), de la Barca, de Sirga i del mas de la Coixa (Móra la Nova), i dels camins de Vinebre.

La comarca de la Terra Alta es troba a la cua de la utilització d'Internet i les noves tecnologies segons una enquesta realitzada per l'Observatori d'Internet d'Oasi a la demarcació de Tarragona. A la província. la línia ADSL no és una realitat per a una seixantena de municipis, especialment els de la Terra Alta i el Priorat.

L'enquesta ha estat realitzada telefònicament a 1.000 persones residents als diferents municipis de la demarcació de Tarragona. L'Organisme Autònom per a la Societat de la Informació (OASI), depenent de la Diputació de Tarragona, ha estat l'encarregat d'elaborar-la i la repetirà anualment.

La mostra indica que un 57,9% de les llars tarragonines tenen ordinador a casa seva, mentre que a la Terra Alta, el percentatge és només d'un 37,5%.

Pel que fa a la connexió a Internet, un 44,5% en tenen a casa seva, una xifra que l'any 2001 era de només el 26,2%, segons l'Idescat. En aquest aspecte, la Terra Alta també se situa a la cua de la demarcació amb només un 25%.

I acabem amb esports:

El Falset Esportiu va guanyar ahir per un gol a zero, autoria de Raül Vaqué. La victòria ha donat tres punts més a l'equip falsetà i això li permet mantenir-se en segona posició a la classificació general.

I en motociclisme, ahir es va celebrar la cursa d'enduro a Rasquera, tot i la prohibició de la delegació de Medi Ambient de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. Medi Ambient no va autoritzar aquesta prova, després de considerar que el seu traçat, que passava per Benifallet i Miravet, incomplia l'actual normativa de circulació de vehicles de motor per espais naturals. Un cop informat de la decisió, el delegat d'Enduro de la Federació Catalana de Motociclisme, Xavier Llasat, va decidir que la cursa se celebraria igualment i que la federació assumiria el pagament d'una possible sanció. Per la seva banda, el Gepec es planteja denunciar aquests fets a la fiscalia per prevaricació dels organitzadors.

De moment això és tot. Gràcies per la seva atenció.

Publicitat