Informatiu cap de Setmana 20-07-2024

Els propers 27 i 28 de juliol, l'Associació cultural d'Arts Escèniques Terra d'Aram presentarà al Teatre l'Artesana de Falset el seu primer espectacle, Segona Vida. N'hem parlat amb l'ànima de l'associació i director artístic i coreògraf, el falsetà Josep Ahumada. 

Escolteu l'entrevista a continuació:

 

WhatsApp_Image_2024-07-19_at_11.35.42.jpeg

L’Oficina Comarcal de Transició Energètica (OCTEP) i l’Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABSS) del Consell Comarcal del Priorat, juntament amb la cooperativa FITES de les Terres de l’Ebre, han iniciat una col·laboració per elaborar un primer estudi que ha permès obtenir una fotografia inicial sobre la pobresa energètica a la comarca i per mirar d’emprendre iniciatives futures en aquest camp.

A partir d’un estudi basat en els indicadors de l’Observatori Europeu de Pobresa Energètica (EPOV) i a través d’una enquesta facilitada per FITES i realitzada pels serveis socials s’ha pogut arribar a 15 usuaris de l’ABSS del Priorat.  La cap de l’ABSS del Priorat, Adela Margalef, explica en declaracions a Ràdio Falset, que aquesta col·laboració els ha permès conèixer més bé tota aquesta realitat. “Ens permet aprofundir una mica més en aquesta realitat, que sovint queda una mica difuminada i que té molt a veure en aspectes com les condicions d’habitabilitat, l’aïllament, l’eficiència dels electrodomèstics, etc.”, afirma.

Entre els principals resultats obtinguts, destaca que un 33% de les persones usuàries dels serveis socials enquestades destina un 10% o més dels seus ingressos al pagament de la llum, que un 47% afirma passar fred a l’hivern i un 33% calor a l’estiu.  Així mateix, l’estudi també mostra que un 40% dels enquestats assegura patir endarreriments en el pagament de les factures i un 10% haver tingut talls de subministrament per impagament. 

Per altra banda, els resultats de l’enquesta també evidencien que tan sols un 27% dels enquestats considera que el seu habitatge presenta un bon estat d’habitabilitat.

D’aquesta manera, i davant d’aquesta situació de vulnerabilitat energètica per part dels usuaris dels serveis socials del Priorat, l’OCTEP i l’ABSS han decidit seguir treballant de forma conjunta i col·laborativa per crear diverses propostes d’accions a emprendre a curt i mitjà termini amb l’objectiu de facilitar el desenvolupament de polítiques energètiques amb perspectiva inclusiva i comunitària.

En una segona fase, des de l’OCTEP es vol incidir en aquesta qüestió de la pobresa energètica arribant a persones que no són usuàries dels serveis socials però que també pateixen aquest problema. El responsable de l’OCTEP Priorat., Joan Marc Andreu, destaca que “a través de les cooperatives agraries, que estan impulsant comunitats energètiques, volem intentar arribar sobretot a socis o persones grans que no són usuàries dels serveis socials i que, per tant, a les quals no hem pogut arribar”.

Des de serveis socials també es vol abordar més a fons el tema de la pobresa energètica. La cap de l’àrea bàsica del Priorat explica quines línies de treball tiraran endavant a partir d’ara: “per una banda, volem preparar un petit qüestionari inicial per als usuaris dels serveis socials que ens permeti detectar més ràpidament si ens trobem davant d’un cas de pobresa energètica. Per l’altra, també creiem que és important formar les pròpies tècniques de l’ABSS perquè puguin tenir en compte tots aquests aspectes relacionats amb la pobresa energètica en el moment que visiten els domicilis dels usuaris”.

L’OCTEP i l’ABSS del Consell Comarcal del Priorat també fan una crida a la població que en cas de patir o de conèixer algú que té problemes econòmics per mantenir el subministrament de llum, gas i aigua es demani cita prèvia amb la treballadora social referent de cada municipi. “Demanem a les persones que pateixen o que coneixen algú que pateix molt fred a l’hivern, calor a l’estiu, que té moltes humitats a casa o uns tancaments que no aïllen, etc. que es posin en contacte amb serveis socials”, destaca Andreu.

consell_comarcal.jpeg

El passat dissabte va tenir lloc al Castell de Falset la Jornada “Priorat: quina aigua, quin futur?". La sessió, sorgida en el marc de la reunió de la Taula de l’aigua del Priorat, tenia la voluntat d’encetar un procés que aporti informació i convidi al debat i la reflexió al voltant d’una qüestió que és clau per a la supervivència de la nostra comarca. 

El president del consell comarcal del Priorat, Sergi Méndez, va incidir en què la jornada és el primer acord sorgit de la Taula de l’aigua i que ha de servir per donar a conèixer el funcionament dels recursos hídrics per a partir d’aquí plantejar possibles solucions per a la seva gestió. “Hem de ser capaços d’adquirir aquests coneixements per poder-ho aplicar després a les noestres reivindicacions”, va a dir.

Méndez, va destacar la necessitat de que tota la comarca treballi de forma conjunta per tal de poder abordar la qüestió de l’aigua i la gestió dels recursos hídrics. “El problema de l’aigua del Priorat no el resoldrem si cadascú va pel seu compte. Hem d’anar tots de la mà i saber trobar tots aquells punts que tenim en comú”.

La jornada va comptar amb la participació de científics xperts en polítiques de gestió de l’aigua i que han treballat el tema dels recursos hídrics des d’una mirada global que van ajudar a posar context. Annelies Broekman explicava que cal recuperar les dinàmiques naturals dels Rius per poder seguir aprofitant-los com a recurs. “Si utilitzem els embassaments naturals, que són els aqüífers, estem estalviant costos i aportem una solució que s’allargarà més en el temps”, explicava. Broekman afegia que “tallar un riu suposa interrompre el flux de l’aigua, amb les seves recàrregues i retenim sediments que no que arribaran al mar”.

La jornada també va servir per valorar els projectes presentats pel Govern per portar aigua de l’Ebre fins a la comarca. En aquest sentit, hi va haver consens en que són unes infraestructures que arribaran tard ja que estan previstes per al 2027. Respecte a aquest punt, el president del Consell Comarcal va insistir en el fet que “cal que aquesta aigua que arribarà de l’Ebre s’entengui com e reg de suport i en cap cas com a mitjà principal per a la subsistència del sector agrari del Priorat”. També hi va haver consens en la necessitat de posar fi al transvasament del Siurana cap a l’embassament de Riudecanyes.

WhatsApp_Image_2024-07-15_at_09.39.31.jpeg

L’aigua de l’Ebre arribarà a l’embassament dels Guiamets al maig de l’any que ve. Així ho va assegurar el secretari d’Estat de Medi Ambient del Ministeri de Transició Ecològica, Hugo Morán, que va visitar les obres d’impermeabilització que s’estan duent a terme al pantà actualment.

Morán va afirmar que el projecte s’ha tramitat per la via d’urgència per accelerar-ne la seva execució i està previst que les obres per connectar l’embassament amb el riu Ebre, a l’alçada de Garcia, arrenquin el proper octubre i que finalitzin el mes de maig de 2025.

Actualment, s’estan duent a terme Les obres per segellar les fissures del pantà, que es van iniciar abans del Nadal passat. Segons dades de la comunitat de regants, el pantà perd 2,5 hm3 cada any i mentre que els regants tan sols en necessiten 1 hm3 anual.

 WhatsApp_Image_2024-07-19_at_16.41.32.jpeg

La carretera T-740 entre Falset i Porrera estarà tallada des d’aquest dillunns 15 de juliol fins al divendres 19 per les obres de reforç de ferm que s’hi estan duent a terme. La via romandrà tallada en la seva totalitat en ambdós sentits i només es permetrà l’accés puntual a finques. 

tall_carretera_t740_copia.jpg

Una quinzena de cellers i elaboradors seran presents a la 2a Nit dels Vins Ancestrals, que tindrà lloc aquest dissabte a Falset. La vetllada comptarà també amb cinc restauradors del municipi i música en directe.

Tot i que cada vegada són més els cellers i elaboradors que compten amb ancestrals, aquests són encara de produccions força limitades i exclusives. En aquest sentit, la mostra, que en la seva primera edició va reunir més de 300 persones, permetrà descobrir vins molt singulars que, en alguns casos, no es troben al mercat i es donaran a tastar per primer cop i gairebé de manera exclusiva.

El regidor de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Falset, Magí Batllevell, destaca que “tot i que som una zona més coneguda per la producció de vins negres, a la nostra comarca també es produeixen aquest tipus de vins. De fet, ens hem trobat que hi ha força productors que elaboren vins ancestrals al Priorat”.

Batllevell explica també en què es diferencia un vi ancestral respecte a altres vins i caves. “Els vins ancestrals serien els primerrs vins que va sortir abans que qualsevol cava o xampany. Un ancestral és un vi que només té una fermentació a diferència dels altres escumosos, que en tenen dues. Com que no s’hi afegeix res més, podem dir que és un vi que està més a prop del territori, de la varietat i del lloc on es produeix”, afirma.

Els 15 elaboradors participants en la Nit dels Ancestrals són: Andreu Ortiz, Bell Cros, Cal Bessó, Can Lleó, Caterra, Celler Gritelles, Cooperativa Falset-Marçà, Fuscolusco, L’Ancestral del Piol, La Bufona, Llunara, Maepo, Los Comuns, Mas de la Sabatera, Mas de les Comes i Ouiea Vins.

Pel que fa als restauradors presents a la mostra són els següents: Àgora, El Cairat, La Piazza, Mas Trucafort, Quinoa. També hi serà present la DOP Siurana que oferirà tast de pa i oli.

La música anirà a càrrec d’Alba Pujals Quartet i Jordi V, una iniciativa que compta amb la col·laboració del Festival Garbinada Pop.

La 2a nit dels ancestrals se celebrarà de 19h a 23h, a la zona arbrada de l’Euterpe.

2a_nit_dels_ancestrals.jpg

Continua sense ploure i això ha fet que la comarca del Priorat sigui la que es troba en una situació de sequera més crítica de tot Catalunya. Fa uns dies us explicàvem que l’Ajuntament de Falset havia imposat restriccions pel que fa a l’ús d’aigua de la xarxa d’abastament. Doncs, aquesta setmana, a més, ha llençat la campanya Tanquem l’aixeta, per conscienciar la població de la necessitat d’estalviar aigua.

L’alcalde de Falset, Carlos Brull, explica en declaracions a la Ràdio que “actualment, la situació és complexa ja que portem tres anys de dèficit hídric. A més de totes les conseqüències que això té en el sector agrari, ara també comencem a patir per l’abastiment als municipis".

Fa aproximadament un mes que Falset va publicar un BAN amb les restriccions d’aigua per a la població degut als baixos nivells del dipòsit de Sant Gregori, que el passat 21 de juny es trobava tan sols al 10% de la seva capacitat. Amb l’ajuda de camions cisterna, s’ha aconseguit millorar les reserves, les quals es pretenen complementar amb la construcció d’un nou pou que es preveu que entri en funcionament a principis d’agost. “Creiem que la primera quinzena del mes que ve podrà entrar en funcionament. Segurament aprofitarem i perforarem a uns cinquanta metres més de profunditat ja que els estudis ens diuen que hi ha una altra beta d’aigua. Esperem que aquests cinc o sis mil litres per hora ens ajudin a mantenir les reserves d’aigua del pou de Sant Gregori”, explica.

Malgrat això, l’Ajuntament ha llençat la campanya Tanquem l’aixeta, amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la necessitat d’estalviar aigua. “Tots aquests petits gestos quotidians ens han d’ajudar a prendre consciència de la situació que estem patim. Cal estar atents a les petites fuites que tenim a casa, apagar l’aixeta quan ens rentem les dents o fer-nos una dutxa en comptes d’una banyera”, afirma Brull.

L’alcalde insisteix en què tothom prengui mesures d’estalvi, i més, ara a l’estiu, quan la població del municipi augmenta. “A l’agost la població de Falset creix degut a les segones residències i al turisme. Estem preparant una campanya amb la col·laboració dels establiments d’hostaleria per tal de conscienciar a la gent que ens visita que estem patint una situació important de sequera i no podem malgastar l’aigua”.

Amb tot, Brull insisteix en que calen solucions estructurals per garantir el subministrament d’aigua als municipis del Priorat i per la supervivència de l’activitat econòmica de la comarca. “Si no solucionem el tema de l’aigua de manera estructural, la supervivència econòmica del Priorat està en risc. A la zona nord de la comarca hi ha pagesos que porten dues temporades Sense poder fer collita i això posa en risc les economies familiars i dels pobles”.

És per això que l’alcalde de Falset posa pressa a la Generalitat i al Govern de l’Estat perquè accelerin els projectes per poder portar aigua de l’Ebre a la comarca. “Aquest projectes es van demanar al Ministeri, a través de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que els està començant a tirar endavant però no amb la celeritat que nosaltres voldriem” Brull explica que “des de l’Ajuntament de Falset demanem que els considerin com a projectes d’urgència perquè ara ja està en risc l’abastament d’aigua de boca a les poblacions”. Així mateix, el batlle falsetà inisiteix en què “cal que remem tots junts i no fer de l’aigua una qüestió política de partits. Vivim una situació de risc d’abastament i de risc de supervivència del nostre sector agrari. Ens hi hem de posar a treballar ja”.

450616960_869596231871621_7832750863519219979_n.jpg

Publicitat
feed-image Subscriu-te al canal de notícies de Ràdio Falset